Concert de pupatori de moaste

Desi imi respect neamul, stramosii si traditiile, am oarecare nemultumiri legate de Biserica. Lasam la o parte partea financiara si faptul ca aceasta institutie refuza sa plateasca taxe, storcand in acelasi timp buzunarele deja uscate ale batranilor. Lasam la o parte preturile nesimtite percepute pentru nunti, botezuri si inmormantari si lasam la o parte Catedrala Neamului. Cu ele ne-am obisnuit si desi vociferam pe la colturi de internet, majoritatea noastra nu facem nimic.

Problema este ca Biserica nu se multumeste cu putinul de la Batrani, nu se multumeste cu un numar impresionant de Biserici si nu se multumeste cu faptul ca majoritatea celor care o slujesc din interior sunt peste medie de bogati. Nu se multumeste nici cu faptul ca noi nu luam atitudine si ca o lasam sa isi desfasoare nestingherita activitatea! Nu! Cauta sa irite si o face prin boxe.

Cati dintre voi ati observat in ultima vreme faptul ca slujbele de Duminica, de Sambata sau din sarbatorile legale sunt tinute in cel mai manelistic mod cu putinta, cu boxele rasunand la sute de metri sau chiar la km departare. Dat fiind faptul ca locuiesc la doar cateva sute de m departare de o Bisericuta de cartier, eu am observat.

  • In fiecare Duminica, ghinionistii cu nesansa de a avea un apartament langa un lacas de cult sunt obligati sa se trezeasca in ritm de ” Doamne Miluieste! “.
  • Trecatorii afundati in ganduri, care se bucura de o zi libera si vor sa se relaxeze sunt obligati sa asculte mormaielile unui preot si sa vada funduri de babe ingenuncheate prin curtea Bisericii.
  • Melomanii sunt si ei obligati sa asculte predicile unor afoni care se cred extra talentati si care, daca nu ar face slujbe duminica de duminica, probabil ca s-ar face de ras la X Factor.

Sincer, mie toata aceasta desfasurare de forte imi aduce aminte de acei manelisti care dau muzica la maxim in masina sau in apartament, nu pentru ca s-ar simti ei bine ascultand grozavia, ci pentru ca au impresia ca este un motiv de mandrie sa asculti Salamu’ si sa iti etalezi puterea bassului. Nu! Nu este !

Revin la biserici. Nu am nimic impotriva celor care vor sa se reculeaga, sa isi curete mintea si sufletul si sa se bucure de cateva ore de predici.  Ceea ce e deranjant este faptul ca toti cei care nu vor sa faca asta sunt obligati, intr-un fel sau altul, sa ia parte la nebunie.

Ce este gresit?

poluare-fonicaPai, cam totul este gresit. Traim intr-o tara in care legile sunt facute, sau ar trebui sa fie facute, in asa fel incat sa protejeze integritatea fizica si morala a fiecarui indivit. Principiul ” Poti sa faci ce vrei, atata vreme cat nu ii deranjezi pe cei din jur” ar trebui sa functioneze de minune. Cel mai important, traim intr-o tara in care exista libertatea de a avea orice religie. Cu ce ai gresit, asadar, daca esti ateu, catolic, protestant, musulman sau orice altceva si locuiesti langa o Biserica Ortodoxa?

Test de imaginatie!

Imaginati-va ca pe acelasi principiu ca si Biserica actioneaza si alte institutii sau alte entitati fizice si juridice! Am fi nevoiti sa traim intr-o lume poluata cu decibeli veniti de la salile de cinema, de la salile de concerte, de la alte biserici si asa mai departe. Din fericire, nu sunt toti la fel de nesimititi.

Care este solutia pentru asta?

Se pare ca reclamatiile la Politie nu functioneaza . Citisem pe internet, nu mai stiu exact unde, ca scuza Politiei pentru faptul ca nu ia atitudine este ca exista oameni in jurul Bisericii care asculta slujba si nu se pot deplasa. Frumos! Desi nu este intocmai ortodox, propun ca toate celelalte institutii de langa Biserici, care au conducatori ce gandesc la fel ca mine, sa ajusteze volumul muzicii, a sedintelor sau a ofertelor comerciale in asa fel incat sa fie la acelasi nivel cu cel al slujbelor. Oare asa va actiona Politia?

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: