Daca te intrebi cum functioneaza o centrala pe lemne..

centrala-termica-electrica-ferroli-6-kw-leb-tsCentralele pe lemne folosesc lemnul pentru combustie si sunt constituite dintr-o camera de combustie, un sistem de ventilare si un cos de fum. Ele pot fi racordate la sistemul termic de incalzire cu apa, caz in care incalzesc agentul termic (apa) care ajunge sa incalzeasca caloriferele sau panourile radiante.

Pentru o corecta raspandire a caldurii in ambient sunt importante dimensiunile si pozitionarea centralei: de aceea, inainte de a o achizitiona este foarte important sa va adresati unei persoane calificate care va poate consilia care este solutia optima. In acest sens, cei care comercializeaza centrale termice Berluni nu numai ca ofera o gama larga de centrale si sisteme de incalzire, dar si specialisti care va pot indruma spre cele mai bune solutii. Adesea, din ratiuni economice, exista tendinta de a se achizitiona o centrala subdimensionata si prea mica pentru ambientul pe care trebuie sa-l incalzeasca: aceasta duce la suprasolicitarea centralei, cu riscul de a o defecta si fara beneficiul caldurii dorite.

Pentru a aprinde focul in centrala este necesara introducerea in camera de combustie cateva aschii de lemn uscat, unele ramuri subtiri, pentru a facilita aprinderea, impreuna cu cateva foi de hartie de ziar. Cu un chibrit sau o bricheta se da foc la hartie: in aceasta faza este nevoie sa tinem deschise gurile de aer si trapele de tiraj. Cand lemnul a luat foc, se regleaza aerul, actionand asupra usitei de aer primar, in asa fel incat aschiile vor arde cu flacara mare.

Imediat dupa aprindere se va inchide usa centralei, in asa fel incat lemnul va primi cantitatea justa de aer si un tiraj corect. Se va evita un tiraj prea puternic, dar si o combustie prea lenta care ar putea duce la formarea de depozite de funingine pe interiorul centralei. Este important a se evita o deschidere repetata a usii centralei pentru alimentarea cu lemne. Cel mai bun mod de incalzire consta in introducerea lemnelor intr-o singura etapa.

Pentru a avea loc o combustie satisfacatoare este important ca lemnul sa aiba o umiditate redusa, ideal sa fie sub 20% si nu trebuie sa contina substante toxice, precum lacuri sau vopseluri. Este de preferat ca lemnul de foc sa fie adus in casa cu o zi inainte, in asa fel incat acesta sa se usuce mai repede.

Un bun obicei este acela de a mentine curata caseta pentru cenusa; in plus, cenusa este un optim ingrasamant.

Este important ca inainte de anotimpul rece sa se faca unele controale: la cosurile de fum de catre un specialist, cel putin o data la doi ani; la camera de combustie sa fie curata; la caseta pentru cenusa sa fie goala; la tirajul de pe cosurile de fum.

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: