Traim intr-o perioada in care un dusman invizibil ne tine in case si ne obliga sa regandim modul in care facem cumparaturi, modul in care relationam cu ceilalti, modul in care facem sport si modul in care lucram. Este o perioada in care multi dintre cei care stau la bloc viseaza cu ochii deschisi la o curte frumos amenajata, cu copacei, gazon, flori si un sezlong pe care sa se poata tolani cat e ziua de lunga.
Din fericire, spatiul construibil de langa orase este suficient de mare incat sa transforme acest vis in realitate si sa ii transforme pe proprietarii de terenuri in adevarati dezvoltatori imobiliari.
Daca visezi sa te muti intr-o zi la casa, intr-un ansamblu rezidential de langa orasul tau, ai toate sansele sa o faci si sa fii multumit de alegere. Acum 1 an si jumatate m-am mutat intr-un astfel de cartier din Joita (localitate de langa Bucuresti), ceea ce va doresc si voua, pentru ca per total, e misto.
Totusi, exista lucruri care s-ar putea sa te loveasca in moduri in care nu ti-ai fi inchipuit ca o sa o faca. Iata, asadar, 10 informatii pe care trebuie sa le stii in avans, in asa fel incat sa nu le afli pe pielea ta!
Oricat de american ar fi cartierul, o sa traiesti printre romani.
Asta inseamna ca vei descoperi curti incredibil de frumoase, insa pe strada, drum de piatra sau drum de pamant ( in functie de cum ai norocul ), vei da de gunoaie, cacati de caine sau gropi. In loc de miros de burgeri, in weekend vei inspira cu placere mirosul de mici iar ambienta sonora va fi adeseori colorata in ritmuri balcanice.
Ai sanse sa descoperi toate personajele care iti inchipuiai ca exista doar in povesti
Un cartier de cateva zeci de case este un adevarat microclimat in care poti regasi toate categoriile sociale si o multime de personaje , unele extrase parca din povesti :
- Cotoroanta, camera de supraveghere, vrajitoarea sau balaurul cu 7 capete. Este personajul de care vrei sa te feresti, dar nu poti. De dupa o gaura din gard sau de dupa o perdea, observa tot ce se intampla in cartier, amesteca informatiile obtinute intr-un ceaun condimentat cu ura si incearca sa te hraneasca cu ele. La inceput accepti cu placere supa de barfe, dar incet, incet, ajungi sa fii ingredient.
- Zdranta, Spanul, sau Hotul cel cinstit. Si se jura ca nu fura, da’ l-am prins cu rata-n gura. Este acel vecin care se gudura pe langa tine, se ofera sa te ajute, face glume proaste si desi nu iti baga mana in buzunar, ciupeste si el de unde se poate. Daca nu poate, parcheaza pe locul tau de parcare, doar asa, sa nu se simta inutil.
- Nemultumitul. Este cel care vine mereu cu propuneri de schimbare, dar nu face nimic.
- Omul bun la toate. Este un fel de Prazlea cel Voinic. Face de toate si te ajuta oricand ai nevoie, fara sa aiba vreodata nevoie de ajutor sau sa iti ceara ceva in schimb. Singurul lui defect e ca te face sa te simti prost, pentru ca nu ii poti returna favoarea.
Incet, incet, descoperi si alte personaje. Unele rele, altele mai putin rele. Te vei simti personaj dintr-o poveste si iti va fi greu sa iti dai seama cine esti tu in toata ecuatia asta.
Nu este asa usor sa pastrezi o curte impecabila
Poate ca visezi la o piscina, la un gazon perfect sau la multi pomi fructiferi. In vis totul pare simplu, insa nu este tocmai usor sa le intretii. Visul nu include si orele de munca pe care le implica o curte perfecta, lucru care ti se va parea cel putin ciudat.
Ceea ce este cert este faptul ca viata intr-un ansamblu rezidential este foarte condimentata. Vei socializa mai mult decat o faci la bloc, chiar daca spatiul pe care locuieste comunitatea este mult mai mare. Te vei bucura de natura, chiar daca vei munci destul de mult pentru asta si vei aprecia ca faci parte dintr-o astfel de poveste, cu toate neplacerile ei.
Daca vrei sa mearga totul perfect, iata cateva sfaturi utile:
- Cauta sa te muti intr-un cartier cu cat mai multe utilitati gata realizate! Apa curenta, gaz, asfalt, etc. Daca sunt lucruri care lipsesc, iar dezvoltatorul iti promite ca ” in 2 luni sunt gata proiectele ” , nu le vei vedea prea curand.
- Fereste-te de Cotoroanta si de Zdreanta. In functie de cartier, s-ar putea sa fie unul sau mai multe personaje de acest fel! Pentru a-i descoperi, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pari naiv.
- Respecta-i pe cei din jur! Daca te-ai mutat la curte nu inseamna ca poti da muzica la maxim, mai ales intr-un cartier unde casele sunt apropiate!
- Aduna gunoaiele dupa tine! Daca iesi cu cainele la plimbare, ia-ti o punguta dupa tine! Nu arunca ambalaje peste tot si daca vezi un gunoi, chiar daca nu e al tau, aduna-l!
- Daca te-ai mutat pentru prima data la casa, fii indulgent cu tine! Observa, ia-ti notite descopera ce iti place si ce nu iti place. Construieste-ti un spatiu de care sa fii mandru si atunci cand gasesti ceva mai bun, nu ezita sa faci switchul! 🙂 Cu siguranta, personajele din poveste sunt mereu aceleasi, oriunde te-ai duce, insa scena pe care se joaca povestea se poate schimba.