Stiti cum facem strazile din Romania mai sigure?

Stiati ca in Romania mor in fiecare an peste 2000 de oameni in accidente rutiere?  Asta inseamna ca peste 5 oameni ajung in fiecare zi intre 4 scanduri din cauza lor sau din cauza altor cretini care nu inteleg conceptul de ” condus prudent “.

Care sunt cauzele acestor tragedii?

 • Unii zic ca lipsa autostrazilor;
 • Unii zic ca viteza;
 • Unii zic ca saracia romanilor, care nu ii lasa sa isi cumpere masini sigure si scumpe.

Eu zic ca exista alte doua cauze mult mai bine conturate: idiotenia soferilor si proasta organizare a Politiei Romane.

Idiotenia soferilor 

Mi s-a luat de toti ghiolbanii care pe autostrada stau la 2 metri in spatele meu si imi dau flashuri ( asta atunci cand am 140 de km/ora si in dreapta e o cohorta de tiruri ), care depasesc pe linie continua, in curbe, in intersectii sau pe treceri de pietoni, care atunci cand au vizibilitate forteaza depasirea, bazandu-se pe ceilalti ca franeaza sa le faca loc, care nu se asigura inainte de a iesi in intersectii, care parcheaza unde vrea muschiul lor, doar pentru ca au un buton de avarii pe care il pot apasa, care circula pe banda de urgenta atunci cand autostrada e aglomerata….si lista poate continua.

Din punctul meu de vedere, toate specimenele astea ar trebui sa ramana pietoni pe viata, fara exceptie, pentru ca din cei 2000 de oameni care mor in accidente rutiere, cel mai probabil 1800 sunt responsabilitatea lor.

Proasta organizare a Politiei Romane

Ce face Politia pentru a opri accidentele?

Sta cu radare la colt de strada, sperand sa prinda cate un vitezoman si sa ii aplice o corectie financiara. Din pacate, sunt cateva motive pentru care eficienta este zero:

 • Waze-ul, care semnaleaza fiecare radar si ii cuminteste pe toti ghiolbanii pentru cativa kilometri;
 • Flashurile, care semnaleaza fiecare radar si ii cuminteste pe toti ghiolbanii pentru cativa kilometri;
 • Amenzile prea mici, care pe astia care au 300 de cai sub capota ii gadila putin la mana stanga;
 • O legislatie foarte prost facuta, care ii lasa chiar si pe aia care nu au bani de amenzi sa conteste, sa taraganeze sau pur si simplu sa ignore amenda;

Ce e de facut?

Mi se pare atat de simplu. In cativa pasi simpli, Politia ar putea aduce extrem de multi bani la  buget si ar micsora considerabil numarul de morti de pe strazi.

 1. Constructia unui set de camere video omologate, care sa fie pe bordul si pe luneta tuturor celor care isi doresc strazi mai sigure;
 2. Dotarea camerelor cu o functionalitate  prin care cu o atingere de ecran sau o apasare de buton poti trimite ultimele 30 de secunde filmate direct catre serverele Politiei;
 3. Comercializarea lor sau impartirea lor printre soferii care doresc mai multa responsabilitate pe strazi;
 4. Mutarea politistilor de pe strazi in spatele unor calculatoare, unde sa analizeze toate filmuletele primite si sa ia masuri impotriva indisciplinatilor;

Practic, toti cei cu camere omologate in bord pot trimite instant neregulile catre Politie, iar soferii indisciplinati, oriunde ar face o neregula, ar putea fi sanctionati.

Este adevarat ca nu va mai fi sanctionata viteza, insa cel mai adesea nu viteza duce la accidente, ci faptul ca este combinata cu depasiri riscante sau cu atitudine de ” regele soselelor”.

Avantajele unui astfel de sistem sunt uriase:

 • Cei care gresesc, cu siguranta nu gresesc o singura data, asadar pot fi amendati pentru fiecare greseala;
 • Politia poate strange mult mai multi bani, care sa se duca spre constructia de drumuri;
 • Cei cu foarte multe greseli pot ramane fara permis, ceea ce ii va pune, fara doar si poate, cu botul pe labe;
 • Este o solutie ieftina. Investitia este doar in niste camere gandite special pentru Politie, a caror tehnologie e deja dezvoltata.

Stiu ca o sa imi iau injuraturi, insa este singura solutie pe care o vad.

Nu stiu cum sa grabesc implementarea ei. Tocmai de aceea, insist sa dati mai departe acest articol, pentru a ajunge la cine trebuie. Eventual, putem semna si petitii sau sa facem cereri oficiale catre autoritati.

Daca aveti alte idei, va rog sa le scrieti in comentarii!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)