De ce nu isi fac mai multi oameni propriile afaceri?

Ne scufundam in mocirla politica, incercand sa inclinam balanta intr-o parte sau alta.

Ne dedicam sufletul unei echipe de fotbal, suferind intr-un mod dramatic atunci cand pierde.

Ne ascundem zile intregi in spatele unui monitor, urmarind pe nerasuflate ultimele episoade din serialul preferat sau jucand cu patima cele mai noi jocuri.

Cu toate astea, pasiunea se opreste aici. Restul vietii noastre este definita de o rutina zilnica: trezit – munca – casa – relaxare sau stres cu cele de mai sus – trezit – munca – casa….etc.

O afacere proprie ar putea sa ne scoata din rutina, dar totusi, majoritatea oamenilor refuza sa se gandeasca la un astfel de scenariu

O solutie pentru a scapa de rutina este o afacere proprie. Are avantaje si dezavantaje, insa ceea ce este cel mai important este ca iti da libertatea sa iei decizii. Chiar daca muncesti 12 ore pe zi, poti sa le controlezi intru totul. De ce nu isi fac, asadar, oamenii afaceri proprii? ( Vorbim despre oamenii din Romania).

Eu am dibuit cateva raspunsuri, insa va astept si pe voi cu raspunsuri proprii:

  • Au fost educati spre o viata de angajati. Li s-a spus intotdeauna sa nu viseze prea sus, ci doar sa munceasca din greu pentru a-si gasi un loc de munca bine platit;
  • Sunt comozi. Pentru multi oameni pare mult mai atractiva ideea de a primi 2000 de lei in fiecare luna decat de a risca. Este adevarat ca riscul poate sa aduca sume de zeci de ori mai mari, insa poate sa duca si la esec, iar romanii nu stiu sa piarda.
  • Se tem. Se tem de birocratie, de concurenta, de libertate prea mare, etc.
  • Au incercat si au esuat. Exista si categoria oamenilor care au incercat afaceri proprii, insa rezultatul nu a fost cel la care s-au asteptat, reununtand la idee.

Revenind la politic, sport si alte lucruri care ne afecteaza. Acestea pot fi duse pe linia de plutire doar daca o buna parte dintre noi isi iau vietile in propriile maini, controlandu-le intru totul, pentru ca mai apoi sa incerce sa schimbe ceva in jurul lor. Cata vreme mediul business este unul slab, fara idei, fara riscuri si fara viziune, sansele de a creste ca tara sunt destul de mici.

Exista si alte motive pentru care oamenii nu isi incep afaceri proprii? Le astept in comentarii.

 

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: