“Cum iti asterni, asa dormi”

garfield-sleepyEste un proverb care defineste, intr-un fel sau altul, perfectiunea si care poate sa creeze o oarecare ordine in viata. Daca fiecare politician, fiecare jurnalist si in general, fiecare om l-ar privi ca pe un motto, probabil ca acum o buna parte din populatia lumii s-ar declara fericita.

Nu este insa un articol in care sa vorbim despre nemurirea carabusului si despre politica, ci despre intelesul practic si propriu al acestei expresiei. Pe langa faptul ca poate fi asociata oricarui domeniu din viata noastra, expresia defineste extrem de bine somnul. Spuneam deunazi ca m-am trezit cu o durere ingrozitoare de spate, pe care am pus-o pe seama saltelei, pentru ca inca sunt prea tanar pentru astfel de reactii ale corpului .

Fiind speriat de doctor, dar incantat de achizitii noi si de cheltuieli, am intrat pe expert-saltele.ro si mi-am luat o saltea ” Memory Super Ortopedic “. Motivatiile au fost foarte simple : numele suna foarte fancy iar caracteristicile mi s-au parut mai mult decat decente. Spre norocul meu, partenera de saltea nu a avut o alta parere, asadar, in doar 2 zile ne-am trezit cu salteaua la usa si din a 3-a noapte ne-am bucurat de un somn mai confortabil .

Astazi, dupa aproximativ o luna de la achizitie, imi amintesc de durerea de spate doar cand dau cu ochii de postarea de atunci si imi dau seama ca scriu foarte rar pe blog, pentru ca inca este pe prima pagina. Vazand respectiva postare si fiind recunoscator pentru lipsa durerii, m-a traznit intrebarea : ” Oare pe ce dormeau stramosii nostri? “. Cu siguranta nu aveam Memory Super Ortopedic, Memory Foam sau saltele cu arcuri impachetate separat, gandite perfect pentru o pozitie corecta a coloanei.

Astfel, am cautat iar Wikipedia mi-a rasplatit curiozitatea cu urmatoarele informatii:

  • Salteaua dateaza din perioada neolitica, atunci cand frunzele, paiele sau iarba o reprezentau intr-un mod cat se poate de eficient.
  • Cu timpul, saltelele au cunoscut o evolutie constanta. Astfel, in Persia au inceput sa fie folosite saltelele din piele de capra, umplute cu apa, inca din anul 3600 i Hr, tot in aceeasi perioada ( poate cu 200 de ani mai recent ), egiptenii au inceput sa foloseasca ramuri de palmier pentru a-si incropi patul iar cu 200 de ani inaintea lui Hristos, anticii romani isi faceau saltele din saci umpluti cu paie, lana , trestie sau pene ( in cazul in care buzunarul le permitea);
  • De la Romani pana la inceputul secolului 20, saltelele au fost reprezentate de fel si fel de materiale, incepand cu paiele si terminand cu pufusorul, pastaile de mazare, matasea sau catifeaua.
  • Evident, ultimii 100-150 de ani au fost cei in care saltelele s-au redescoperit iar materialele precum ” memory foam”, cauciucul buretos sau diversele umpluturi artificiale au inceput sa se produca in masa.

Astazi trebuie sa fim recunoscatori pentru faptul ca dormim pe saltele de calitate si ca nu mai suntem nevoiti sa dormim pe frunze. Astfel, daca nu suntem neglijenti sa lasam salteaua sa devina un adevarat oras pentru acarieni, putem sa ne bucuram de un somn perfect si sa pecepem proverbul ” Cum iti asterni, asa dormi” la modul cel mai propriu cu putinta.

Poate ca salteaua nu este cel mai bun exemplu pentru un astfel de proverb, insa acest articol este un bun start pentru o noua categorie pe blog : Proverbe. Voi lua proverbe , mottouri si vorbe de duh ale oamenilor care s-au perindat pe pamant si voi incerca sa le ancorez in prezent. Cine stie, poate invatam ceva din ele :).

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: