Bai, astia care il plangeti pe Ceausescu! Sunteti zanga?

Sunt intr-o discutie contradictorie in comentariile unui filmulet pe youtube. Cel cu care ma contrazic recita o poezie :

“-Frate, era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Toata lumea avea bani, toata lumea avea de lucru, toata lumea avea ce manca, nu erau atatia cersetori, nu erau atatea crime, nu te furau politicienii”  si alte ineptii de astea, repetate intr-una de o buna parte a populatiei.

Ceea ce ma contrariaza este faptul ca multi dintre cei care spun poezia de mai sus au pana in 30 de ani, adica abia au apucat sa suga putin lapte comunist, d-apoi sa stea pe la cozi de cateva ore pentru a se bucura de o portocala cruda. Pornim de la egal la egal. Nici eu nu am depasit de multa vreme 30 de ani, insa am incredere in parintii mei si cred ca pot sa demontez toate ” adevarurile ” cantate in cor de masochisti.

Toata lumea avea bani!

De acord! Toata lumea avea bani, insa ioc produse, sau atunci cand erau, erau scumpe in draci. Eu am auzit de blugi care costau cat un salariu sau de televizoare pe care trebuia sa platesti 3-4 salarii. Ma insel?

Toata lumea avea de lucru

” Timpul trece, leafa merge” . Era o vorba printre muncitorii vremii. Faptul ca iei toti cetatenii tarii si ii  bagi in fabrici in care s-ar descurca la fel de bine 20% dintre ei nu inseamna eficienta. Se cautau doar cifre si pe hartie arata excelent faptul ca toata lumea avea de lucru. In practica, insa, lucrurile erau mult mai naspa.

Toata lumea avea ce manca

Serios? Atunci  de ce se urcau unii peste altii cand venea masina cu carne? De ce cumparau banane crude pe care le asteptau sa se coaca chiar si doua saptamani? De ce copiii vedeau portocale doar de Craciun? De ce existau ratii la mancare?

Nu erau atatia cersetori

Ce sa cersesti? :)) Mancare nu iti dadea nimeni, ca nu avea iar bani iti dadeau, dar nu aveai ce sa faci cu ei.

Nu erau atatea crime

Daca nu vezi o crima nu inseamna ca nu exista. Astazi avem stirile de la ora 5 care ne tin la curent cu toate crimele, din fiecare catun din Vaslui. Deunazi, televizorul ne spunea de vizitele lui Ceausescu in strainatate iar despre crime ne zicea tanti Leana, vecina, insa doar despre crimele din sat sau din satul vecin.

Nu te furau politiciaenii

Pai nu, pentru ca toate bunurile erau la ei.

Pe langa asta, toata lumea obisnuia sa fure cate ceva, obicei pastrat si dupa revolutie. Azi nu fura doar politicienii. 95% dintre romani fura sau asteapta ocazia sa o faca. Unii iau canistra de benzina din Tirul pe care il conduc, altii pleaca cu plasa cu paine din fabrica, altii fura piese auto de la locul de munca in timp ce altii fura de la stat, primind ajutoare pe nedrept.

“-Lasa, ca la cat fura politicienii, nu se simte micul meu furt” 

Dar se simte, pentru ca sunt milioane care fura si doar cativa care muncesc.

Asadar, fara sa lungim vorba. Vreti comunism? Va asteapta Kim Jong Un cu bratele deschise. Am auzit ca si la el economia duduie si oamenii sunt fericiti. Eu zic sa va grabiti! Cica recruteaza voluntari pentru razboiul cu America!

 

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: