Vrem cu adevarat Liberte, egalite, fraternite?

Traim intr-o lume al carui unic scop, cel putin declarat, este acela de a genera egalitate intre oameni. Evident, cu cat scopul este mai vizibil, cu atat este mai greu de atins. Nu exista nicio sansa ca oamenii sa nu fie impartiti in cele 3 clase pe care le cunoastem cu totii: clasa de sus, clasa de mijloc si clasa de jos. Motivul pentru care nu se poate asa ceva este faptul ca evoluam. Atata timp cat evoluam, o sa ne dorim din ce in ce mai mult si atata timp cat ne dorim mai mult, nu putem sa fim egali cu cei care se multumesc cu putin.

Conceptul de egalitate nu face decat sa ne faca sa fim multumiti cu prostia si cei care isi doresc cu adevarat egalitate sunt cei din clasa de jos, care au un univers limitat si care au o ura nemarginita pentru capra vecinului. De asemenea, cei care isi doresc egalitate, sunt cei din clasa de sus, insa acestia vor egalitate doar pentru cei de sub ei, fara sa fie inclusi. Este unul dintre motivele pentru care campaniile politice prind la oamenii mai putin educati.

Cei care nu isi doresc egalitate suntem noi, cei din clasa de mijloc, singurii care pot sa faca rocada si sa devina clasa de sus. Odata ce ajungem acolo, istoria o sa se repete insa.

Asadar, concluzia este simpla: daca ne dorim egalitate intre oameni, trebuie sa ne multumim cu statutul de manelisti, fani de Maruta, cititori de cancanuri si alergici la miros de pagini de carte. Daca nu ne dorim egalitate, putem munci pentru a fi cei mai buni si pentru a controla tot ceea ce este in jurul nostru, pentru ca pana la urma, nu banii sunt adevaratul scop, ci controlul.

Si cum cele mai bune carti sunt cele care iti spun ceea ce stii deja, gandurile astea sunt extrase din cartea 1984 de George Orwell, o carte care te poate pune pe ganduri. Daca cititul mai este inca o obisnuinta pentru voi, gasiti cartea aici: http://bit.ly/1vpjOjo

Leave a Reply

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

%d bloggers like this: