Gunoiul ilfovenilor + apa potabila a bucurestenilor = love

Gunoiul unora, aurul altora! ” sau ” Nu iti face nevoile acolo unde mananci”  Sunt expresii pe care nu le-am luat niciodata ad litteram, ceea ce a facut realitatea sa ma loveasca puternic in moalele capului.

Sa va dau putin context…

Acum 3 ani m-am mutat in Joita, o localitate aflata la 15 km de Bucuresti, din judetul Giurgiu, de care nu auzisem pana atunci. Eram in perioada in care aveam nevoie de o casa, apartamentele din Bucuresti erau prea scumpe si prea inghesuite iar zona din nordul Capitalei parea destinata exclusiv milionarilor sau corporatistilor. Nu fac parte din nicio categorie, insa impreuna cu sotia mea aveam visuri mari: casa, etaj, curte, aer curat, comunitate puternica. Joita a venit ca un raspuns la doleantele noastre. Nu a venit ca un preparat gata gatit de un chef Michelin, insa ne-a adus in fata toate ingredientele de care aveam nevoie.

15 km fata de oras nu pareau atat de multi, mai ales in conditiile in care noi lucram de acasa, casa pe care am gasit-o avea un pret decent si suficient spatiu pentru 2 oameni, cartierul parea mai mult decat decent iar aerul era mult mai usor de respirat decat cel din Bucuresti. Cireasa de pe tort a fost Arcuda, statia de filtrare a apei potabile a bucurestenilor, care se afla la 500 de metri de casa noastra. Ca niste oameni normali la cap, ne-am gandit ca nu e nimeni atat de nebun incat sa construiasca fabrici de medicamente, fabrici de cauciucuri, termocentrale sau ferme de animale in apropierea sursei de apa a peste 2 milioane de oameni. Ne-am inselat…

CJ Ilfov, ca un administrator serios al banului public, a decis sa construiasca o SMID ( Sistem de Management Integrat al Deseurilor sau mai pe scurt, groapa de gunoi) la 300 de metri de casa noastra

Cu alte cuvinte, a decis ca locul perfect pentru administrarea gunoaielor din judetul Ilfov este langa apa potabila a Bucurestenilor si langa paradisul de la tara construit de cateva sute de familii de bucuresteni, care au fugit din calea poluarii. Viitoarea groapa de gunoi ar trebui sa fie amplasata in comuna Ciorogarla, la granita cu judetul Giurgiu, la 200 de metri de albia raului Ciorogarla, la 300 de metri de cartierul de case in care locuim noi si la 800 de metri de Arcuda.

Din fericire, am aflat din timp de planurile celor de la CJ Ilfov, inainte ca acestia sa achizitioneze terenul destinat gropii de gunoi de la un binecunoscut antrenor de fotbal.

Tot din fericire, numarul neregulilor pe care le are proiectul SMID Ciorogarla este unul mare, ceea ce ne da multe parghii prin care il putem bloca.

Din nefericire, in Romania nu merge cu vorba buna, asadar, daca vrem cu adevarat sa ne scapam nasurile de duhoare, organismul de boli, casele de devalorizare si sa ii scapam pe bucuresteni de riscurile consumului unei ape contaminate, trebuie sa atacam pe toate caile legale.

Impreuna cu alte 100 de familii din Joita si Ciorogarla am inceput sa atacam pe cale legala proiectul, depunand o PLANGEREA PREALABILA prin care se solicita revocarea Hotararii Consiliului Județean Ilfov nr. 123/28.07.2021. Ne e teama ca actiunile noastre nu sunt suficiente, motiv pentru care dorim sa construim o presiune publica din ce in ce mai mare.

Ne bazam, asadar, pe toti cei care pot da un share, pot povesti despre acest proiect sau pot atrage atentia jurnalistilor, a influencerilor si a altor persoane publice.

Ilfovul are nevoie de o groapa de gunoi, insa nu aici

Necesitatea unui SMID este o realitate din ce in ce mai apasatoare. Gropile de gunoi din jurul Bucurestiului sunt ilegale, iar locuitorii capitalei si cei ai Ilfovului au nevoie de o solutie in acest sens. Solutia trebuie sa respecte o serie de reguli, insa:

  • sa fie la o distanta de minim 3 km de locuinte;
  • Sa nu fie langa albia unui rau sau langa statii de filtrare a apei;
  • Sa fie acceptata de persoanele asupra carora poate avea un impact negativ.

Dragi reprezentanti ai CJ Ilfov, gasiti-va alt loc pentru gestionarea si depozitarea gunoaielor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)