De ce nu o sa-mi iau niciodata casa cu un credit?

Credit sau chirie? Este dilema pe care trebuie sa o infrunte majoritatea tinerilor care au norocul sau ghinionul sa isi traiasca viata in acesti ani. La indemnul parintilor, al rudelor si al tuturor celorlalti oameni, cei cu ghinion aleg creditul.

Daca la suprafata, ideea de credit pare extrem de buna, la o analiza mai profunda descoperi ca este una dintre cele mai proaste decizii pe care le poti lua, chiar daca iti iei un credit prima casa sau orice alt fel de credit.

De ce?

Pentru a putea sa iti achizitionezi un apartament decent, cu 3 camere, intr-o zona buna a Bucurestiului, trebuie sa scoti din buzunar cel putin 50 000 de euro . Banii astia ii platesti daca ii ai cash, daca nu, ii iei sub forma de credit si ii platesti inapoi, insa cu dobanzi substantiale. Practic, iei 50 000 de euro si platesti inapoi 120 000 de euro pe o perioada de 30 de ani. Partea proasta nu este aici insa. Partea proasta apare la sfarsitul celor 30 de ani, cand realizezi ca locuiesti intr-un bloc construit in urma cu 70 de ani, in care nu mai vrea nimeni sa isi cumpere locuinta si daca vrei sa vinzi, sansele sa iei macar 50 000 de euro sunt minime. Chiar daca iei 50 000 de euro, practic ai pierdut aproape 200 de euro pe luna.

Creditul nu vine doar cu cheltuiala pentru casa propriu zisa. Daca achizitionezi un apartament vechi, va trebui sa cheltuiesti cel putin 10 000 de euro pe renovari, sume substantiale pe mobila + impozite, asigurari, reparatii ale blocului si alte astfel de lucruri, care cresc suma de 120 000 de euro extrem de mult.

Marele beneficiu este confortul psihologic ca ai propria casa, care nu este insa propria casa, decat dupa 30 de ani.

Asadar, cheltuielile cu un credit sunt urmatoarele:

  • 350 euro/ luna pentru credit ( obligatoriu de platit in fiecare luna);
  • 200 lei/ luna pentru alte cheltuieli.

Total :400 euro/ luna timp de 30 de ani ( in cel mai bun caz)

Ce presupune chiria?

Cu putin noroc, poti gasi o chirie a unui apartament de 3 camere la 300 de euro, cu tot cu mobilier si utilitati, situat intr-o zona buna. Practic, tot costul tau pentru apartament ( exclusa intretinerea) va fi de 300 de euro/ luna.

Cei 100 de euro in plus ii poti pune in fiecare luna deoparte, astfel incat dupa 30 de ani, vei avea 30 000 de euro cash cu care poti face absolut orice. Beneficiile sunt mult mai mari pentru o astfel de decizie:

  • Nu platesti impozite si asigurari, deoarece cad toate in seama proprietarului;
  •  Nu iti faci griji in legatura cu imbatranirea imobilului;
  • Nu iti faci griji in legatura cu seismele ( cu exceptia propriei sigurante);
  •  Ai la dispozitie tot mobilierul, asadar nu trebuie sa cheltuiesti bani pe asta;
  • Te poti muta oricand intr-un apartament mai mic, daca nu mai ai bani sau unul mai mare daca familia devine numeroasa;
  • Poti negocia cu proprietarul, daca stai pe termen lung.

Pe langa asta, dupa 30 de ani, cu cei 30 000 de euro pe care ii ai poti pune baza une achizitii de apartament mult mai nou sau poti incepe o afacere si sa stai in continuare in chirie.

Asta este o viziune. Voi cum vedeti toata treaba asta cu chiria si achizitia de locuinte?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)